Bygtropolis
06 - Fra gode hensigter til virkelighed

06 - Fra gode hensigter til virkelighed

April 12, 2019

Vi bygger som aldrig før. I løbet af mindre end 100 år har vores generation trukket mere på Jordens ressourcer end alle vores forfædre tilsammen. Og bygninger og byggeri står for ca. 40% af CO2-udslippet globalt. Så hvad gør vi? I de første 5 afsnit af Bygtropolis har vi fundet ud af, at vi slet ikke bygger bæredygtigt - men at rigtig mange gerne vil gøre det. Spørgsmålet er bare, hvordan vi kommer videre? Og hvem har ansvaret? Det handler 6. afsnit om.

Medvirkende: Graves Simonsen (Bygherreforeningen), Jens Joel (klimaordfører, Socialdemokraterne), Esben Danielsen (Lokale og Anlægsfonden), Søren Meyer (GI) 

05 - Privatboligens store ressourcetræk

05 - Privatboligens store ressourcetræk

March 22, 2019

I 5. afsnit ser vi nærmere på, hvad der skal ske med vores boliger og byer, hvis vi helt almindelige danskere skal gøre det lidt grønnere. Behøver vi så meget plads? Skal vi have et sommerhus hver? Og kan vi bruge forsamlingshuset til andet end banko og valgmøder? Kort sagt: Hvordan skal vi indrette fremtidens bæredygtige samfund og livsstil?

Medvirkende: Esben Danielsen (Lokale og Anlægsfonden), Morten Birkved (SDU Livscykluscenter), Søren Meyer (GI) og Curt Liliegreen (Boligøkonomisk Videnscenter)

04 - Beton - bombesikkert og blivende, men er det bæredygtigt?

04 - Beton - bombesikkert og blivende, men er det bæredygtigt?

March 8, 2019

Beton er et af de mest benyttede materialer i byggeriet, og materialet er svært at komme udenom. Men C02-aftrykket fra produktionen er enormt og trækker alt for meget på Jordens ressourcer. Til gengæld er det stærkt, billigt og holder nærmest uendeligt – og nye, mere bæredygtige løsninger er på vej.

Medvirkende: Thomas Uhd (Dansk Beton) og Peter Andreas Sattrup (Danske Arkitektvirksomheder)

03 - Træhuse vokser ind i himlen

03 - Træhuse vokser ind i himlen

February 21, 2019

Er træ fremtidens bæredygtige byggemateriale? Træ kan bruges til langt mere end hyggelige sommerhuse, og det naturlige materiale vinder i øjeblikket også ind, når der skal bygges stort, effektivt - og bæredygtigt. Snart vil vi formentlig se træhuse, der er over 300 meter høje, men før vi fælder mere træ for at bygge, skal især certificeringen helt på plads.

Medvirkende: Mikael Kock (Træinformation), Søren Meyer (GI) og Peter Andreas Sattrup (Danske Arkitektvirksomheder).

02 - Skal fremtidens byggeri bygge på genbrug?

02 - Skal fremtidens byggeri bygge på genbrug?

January 22, 2019

Er det bæredygtigt? Intakte mursten og brugte vinduer fra gamle bygninger kan få fornyet liv i nybyg, og derved slipper vi for at producere nye materialer. Så skal fremtidens bæredygtige byggeri bygge på genbrug?

Medvirkende: Anders Lendager (Lendager Group), Flemming Besenbacher (Advisory Board for Cirkulær Økonomi), Søren Meyer (GI), Palle Thomsen (Danske byggecentre) og Morten Birkved (SDU Livscykluscenter)

01 - Bæredygtigt byggeri: Hvad skal der til?

01 - Bæredygtigt byggeri: Hvad skal der til?

January 21, 2019

Byggeriet står for en stor del af den CO2-udledning, der belaster vores klode. Derfor er der god grund til at sætte gang i bæredygtige løsninger, når vi bygger. Der er blot stor uenighed om, hvilke løsninger, der er bedst, og hvad der batter mest.

Medvirkende: Esben Danielsen (LOA), Søren Meyer (GI), Mette Qvist (Green Building Council), Michael H. Nielsen (Dansk Byggeri) og Christian Ibsen (Concito)